Lucrari de primavara in apicultura (stupina)
1.) Pregatirea vetrei stupinei:
La inceputul lunii martie incepem primele activitati:
- asezam stupii pe locurile definitive urmarind ca stupi sa fie amplasati cu urdinisurile catre partea unde soarele ramane cel mai mult pe cer pentru a beneficia de cat mai mult timp de caldura soarelui.
- curatam zapada pentru a grabi fenomenul de topire, adunam frunzele, crengiile in general tot ce s-ar putea opune activitati albinelor (facem o igienizare totala)
- curatam urdinisuriile cu o sarma de albinele moarte si alte impuritati dar finut si cu atentie
- instalam gardurile de protectie pentr a feri stupi si albinele de vanturile reci si agresive de primavara
2.) Supravegherea zoborului de curatire:
In primele zile calduroase de primavara(cand temperatura este aproximativa de 15C) trebuie sa stimulam zborul de curatire, pentru ca albinele in timpul ierni ne putand sa iasa afara din stup au adunat in intestine reziduri care trebuie eliminate. Pentru a stimula acest zbor de curatire trebuie sa faceti urmatoarele activitati: indepartarea zapezi din vatra stupinei sau puneti paie pe jos, deschideti urdinisurile larg si deschideti capacele pentru a putea razele solare sa incalzeaza podisorul stupului, introduceti in mijlocul cuibului de albine un fagure gol in care se toarna 2kg de sirop de zahar caldut. Cand se incheie zborul de curatire reducem urdinisele la 3 cm si asezam capacele la loc.
3.) Primul control si stramtorarea cuiburilor:
In timpul acestui control scoatem faguri mucegaiti sau cu pete de diaree si faguri care contin multe celule de trantori. Dupa aceasta operatiune stramtoram cuibul, il aranjam catre peretele stupului care este catre soare (cel mai expus soarelui) astfel: fagurii cu puiet se aseazain mijloc, spre margina fiind miere si pastur; in cuib se lasa doar atati faguri cat pot acoperi albinele si trebuie sa aiba doar celule lucratoare, cuibul de albine trebuie sa beneficieze de cel putin 4 kg de miere si pasutra. Cuibul se micsoreaza cu o diafragma mai scurta, dincolo de ea fiind asezati fagurii cu miere sau resturi de miere, acesta delimitand compartimentul de hranire.
4.) Al doilea control de primavara: la al doilea control de primavara trebuie sa avem urmatoarele obiective in vizor: - Dezinfectia: dezinfectie se realizeaza pentru sanatatea albinelor, lucrarea consta in mutarea albinelor in alti stupi, pe care i-am dezinfectat.
- Largirea cuiburilor: aceasta lucrare poate face mult bine stupului dar si foarte mult rau daca nu este realizata corect, trebuie sa largim cuibul atat cat are nevoie matca sa faca oua si sa ramana spatiu pentru rezerva de pastura si miere si a hraniri artificiale.
Cam acestea sunt lucrariile care trebuie executate in primavara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu