Membrii familiei de albine:Matca,Albine lucratoare,Trantorii

   In imaginea de mai sus aveti cele trei categori de albine dintr-un stup!
PentruAnimale.ro
                                                              (matca,albina lucratoare si trantor)

                       


                                                    MATCA
                                  

           Matca este singura femela perfecta a fiecarei familii de albine,cu organele de reproducere complet dezvoltate,capabila sa se imperecheze si sa depuna oua din care se dezvolta albine lucratoare,trantori si matci,asigurand astfel perpetuarea familiei si a speciei.Este capabila sa depuna in perioada optima de dezvoltare a familiilor de albine(mai-iunie) pana la 3.000 de oua in 24 de ore.

          Matca se deosebeste de celelalte albine si prin caracteristicile fizice,are corpul mai lung (20-25mm),capul mai mic,abdomenul alungit si subtire,aripile mai lungi ca la albinele lucratoare,picioarele sunt mai lungi si mai deschise la culoare.Desi are ac,matca nu inteapa omul,ci numai matcile rivale acest organ mai este folosit si la asezarea oualor in celulele fagurilor.

          Matca are cea mai mare longetivitate dintre cele trei caste care alcatuiesc familia de albine si aceasta se datoreaza in special hranei glandulare-laptisorul de matca- pe care o primeste din abundenta de la albinele lucratoare pe tot parcursul vietii,a ingrijirii speciale de care se bucura in cadrul familiei si a activitatii care se rezuma numai la "opera" de procreatie.In general traieste 1-3 ani,dar se intalnesc matci si de 4-6 ani.In cadrul familiei este inconjurata tot timpul de o garda de 10-12 albine lucratoare care o insotesc permanent prin fagure, o hranesc si preiau de pe abdomenul acesteia feromonul secretat permanent de matca,pe care il distribuie tuturor albinelor din stup.Prin aceasta activitate se face cunoscuta prezenta matci in stup.

           Imperecherea matcilor este actul sexual de impreunare cu trantorii prin care sperma este depozitata in organele genitale feminine.Din punct de vedere sexual matcile sunt complect dezvoltate,in zborul de imperechere,care dureaza 15-20 minute,matca este insotita de 100-300 trantori,in timul unui zbor de imperechere matca se imperecheaza cu 7-8 trantori.La ultima imperechere contracta camera acului,deposedand ultimul partener de bulbul penisului, cu care matca se intoarce in stup, constituind semnul de imperechere saturata.              


                                                              TRANTORII     



        Trăntorii, ceva mai mari decăt albinele lucrătoare, au rolul de a-i furniza mătcii lichid seminal. Cu excepţia ieşirilor pentru a se împreuna cu matca, trăntorii nu ies la adunat hrană, ci doar se preumblă prin stup. Toamna, cănd cantitatea de polen si miere recoltate scad, albinele nu le mai dau de măncare şi în cele din urmă îi alungă din stup.

                                                Albinele lucratoare

           Munca albinelor lucrătoare constă în curăţenia stupului, creşterea larvelor şi adunarea de hrană. O vreme după ieşirea din pupă, albinele au în sarcină curăţenia stupuli, după care încep să se ocupe de larve, iar apoi de clădirea fagurilor. Apoi, după ce o vreme se ocupă de măcinarea polenului şi transferul mierii, pornesc afară la procurarea hranei. Cauza succesiunii de ocupaţii ale albinei este însăşi structura stupului: Albinele sunt adunate cu matca în mijloc, astfel că larvele scot aripi în mijlocul stupului şi sunt împinse înspre afară pe măsură ce se nasc noi albine. Aşa se face că işi schimbă şi ocupaţia de la munca de interior la cea de afară.

12 comentarii:

  1. este regina albinelor.
    ea depune 2000-3000de oua pe zi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte util acest articol. am reusit sa-mi imbunatatesc cultura generala din acest domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi place cel mai mult albinele lucratoare , chiar daca eu ma aseaman cu un trantor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb acest articol. Mi-am imbogatit cultura generala in domeniul apiculturii.

    RăspundețiȘtergere
  5. o doza de cultura din acest domeniu bine venita.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie cel mai mult imi plac trantorii, dar pacat ca au un sfarsit tragic.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Imbracaminte: Asta pentru ca sunt niste trantori :D

    RăspundețiȘtergere
  8. De unde vine numele de matca.

    RăspundețiȘtergere
  9. De unde numele de matca dat albinei reproducatoare. Astept sugestii. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere