Intrebare vizitator: Ar fi bine sa izolez stupul cu polistiren pentru iarna? Apicultura video

  Intrebare vizitator:
-Ar fi bine sa izolez stupul cu polistiren pentru iarna? deoarece iarna mentine o temperatura constanta iar vara mentine racoare, in conditii de ventilare optima.
   
 Raspuns:  
     Poti sa izolezi tot stupul cu polistiren, dar este o investitie in plus si care nu te ajuta aproape deloc. Eu te-as sfatui ca de la inceput sa pornesti cu lazi(stupi) cu fund antivaroa deoarece te ajuta foarte mult la ventilare optima, mentinerea curateniei in stup si la tratamentul cu varachet (antivarooza). De la inceput sa iti confectionez stupi solizi (noi) pentru a avea o izolare perfecta.
    Polistirenul poti sa il folosesti toamna tarziu cand formezi cuibul pentru iernare a familiei de albine ca inlocuitor al diafragmei, dar atentie polistiren extrudat (pentru ca este mai presat si nu il poate "roade" albina si acel polistiren in locul diafragmei o sa iti aduca un plus de caldura iarna in stup si o sa scada consumul de miere iar albinele v-or fi mai putin uzate.
    Iar in legatura cu ventilarea pe timp de vara te ajuta fundul antivaroa deoarece iti da posibilitatea sa scoti tavita (tabla care este sub sita) si ramane doar sita sa nu poata intra soricei sau alti daunatori si astfel oferi un plus de ventilatie mult mai eficient decat daca ai izola tot stupul deoarece cu polistiren menti doar temperatura mai scazuta pe timp de vara dar nu si improspatezi aerul din stup.
  Sper ca ti-am putut fi de folos si daca aveti intrebari nu ezitati sa mi le trimiteti pe adresa de mail: roapicultura@gmail.com

5 comentarii: